Folkrace är en av de smutsigaste bilsporterna i Sverige, som körs på grus eller asfalt med bilar som är typbesiktigade, men som också har några extra tillbyggnader av säkerhetsskäl, till exempel en skyddsbur.

Folkrace är en speciell motorsport såtillvida att den verkligen är avsedd att vara en sport för folket. För att den ska förbli så är reglerna i folkrace utformade så att det aldrig kan bli särskilt dyrt att ägna sig åt sporten. Vid slutet av varje tävling är nämligen alla bilar i racet automatiskt till försäljning, och inom 15 minuter efter att tävlingen slutat får vem som helst lämna ett anbud på en bil. Bilarna säljs alltid för 6 500 kronor (plus 200 kronor per anbud). Sedan lottar man om vem som får köpa bilen. Detta medför att det inte är någon idé för förarna att investera pengar i att uppgradera sina bilar, eftersom de kan tvingas sälja dem så billigt.

En fördel med att ägna sig åt folkrace är med andra ord att man får uppleva farten, gemenskapen och glädjen med racing, samtidigt som man har mer pengar över att investera i sin privata bil. Vill man ha ett bekymmersfritt bilägande kan man till exempel privatleasa bil från Hyundai, så ingår service och vägassistans. Då kan man koncentrera sig på att köpa och sälja bilar till sitt nästa folkrace.

april 3, 2018

hamilton