Ett liv som utövare av motorsport är knappast en dans på rosor – åtminstone så länge du inte tillhör F1 grenens lyxglans. Sett till tävlingar i Sverige, Norden och norra Europa är vädret aldrig en självklarhet. Inte sällan lyser solen med sin frånvaro och oavsett om det gäller rally, motocross eller speedway körs tävlingar och träningspass trots regn och rusk.

Som ett resultat av det ofta tuffa väderklimatet är blöt utrustning ett återkommande bekymmer för utövare av motorsport. Här får du konkreta tips att ta till för att göra racinglivet mer bekvämt!

Smarta installationer för torkning

Du som väljer att dedicera stor del av ditt liv åt motorsport vet redan nu att det inte rör sig om lyx och flärd. Tvärtom är det i de flesta grenar ett tufft arrangemang som kräver både tålamod och stort engagemang. Det är slitsamt att vara utövare av motorsport oavsett gren och inte minst på dessa nordliga breddgrader där solen inte alltid är med. Normalt sett körs racing i regn, men det händer att tävlingar ställs in vid riktigt hårt regn.

En självklar utrustning för utövare inom speedway, rally eller motocross är en praktisk handdukstork som enkelt riggas upp i husvagnen, inuti trailern eller omklädningsrummet. Med hjälp av handdukstorken kan både utrustning och andra tillbehör smidigt hängas upp på tork. På nätet finns det största utbudet av effektiva handdukstorkar som kan installeras både inne och ute.

Förutom handdukstorken är det också viktigt med någon form av skohylla där stövlar kan ställas på tork eller vädring mellan tävlingar och träningspass. Det finns dessutom smarta finesser som påskyndar torkningen inuti stövlarna, vilket kan vara effektivt när tiden är kort mellan användningstillfällena.

Skydd mot regn och sörja

För att utrustningen ska hålla så länge som möjligt är det viktigt med rätt skötsel. Du bör rengöra kläder och skor varsamt med anpassade medel. Se även till att applicera någon form av impregnering som skydd på stövlar av läder då det hjälper mot slitage vid dåligt väder.

Vid regn kan det snabbt bli problem att se genom hjälmens blöta skärm, men du kan ta till knep för att minska bekymret. Olika sprayer kan appliceras på glaset/plasten för att minska effekten av imma och få regndroppar att dunsta bort.

Ett avslutande tips är att använda tekniska underställ som säkerställer att du inte blir blöt in på kroppen vid regn och rusk. När du befinner dig på hojen går allt i snabb hastighet och regnet tar sig ofta in i små öppningar, men med rätt kläder innanför blir du inte blöt i onödan!

april 2, 2022

hamilton