Att hålla på med motorsport är många unga killars (och en del tjejers) dröm. Att få susa fram i höga hastigheter och känna adrenalinet sprida sig från topp till tå, är något som lockar stort. Dock är motorsport och racing extremsporter som kostar stora pengar och som ofta kräver sponsorer, men detta är bara en av dess baksidor. I mångt och mycket är motorsport synonymt med glädje och positivitet; men det finns också några nackdelar med den.

Skadedrabbat

Bland de största baksidorna med fartfylld motorsport, är förmodligen skadorna eller rättare sagt olyckorna som kan drabba bil och förare. Med detta sagt, betyder det inte att du kommer att hamna på sjukhus eller bårhuset bara för att du håller på med motorsport, men risken är givetvis större än om du höll på med löpning. Ju mer fartfyllt och grova svängar som gäller, samt ju svårare terräng det handlar om, desto mer krävs av dig som förare för att klara av styrning och uthållighet. Motorsport har krävt flera dödsfall genom åren och ibland eller till och med ofta har det inte bara med säkerhetsbrist att göra.

Kostsamt

Det är ingen hemlighet att det ofta är rika personer som kan unna sig att hålla på med motorsport. Dock finns det varianter såsom folkrace där vem som helst, oavsett ekonomi, kan vara med. I många fall krävs det annars sponsorer och egen finansiering, samt lån från exempelvis freedomfinance.se för att kunna finansiera sin dröm. I Sverige var motorsporten större förr, men då SAAB Automobile inte längre finns som tillverkare och sponsor av bilar, och eftersom motorsporten anses som en miljöbov och ett bullrande monster, så är detta numera en ganska inskränkt sport som ofta leder svenska talangförare till andra länder.

Ojämställdhet som kan ställa till det i vissa länder

Jämställdhet, eller snarare bristen på det, är kanske inte något folk tänker på i samband med motorsport eftersom man i de flesta delar av världen struntar i vilket kön som sitter vid ratten. Men i vissa länder har kvinnliga förare vittnat om att de riskerar straff om de syns där. Saudiarabien inkluderat. Ojämställdhet kan naturligtvis vara en baksida i alla fall, eftersom det kan vara svårt att vara kvinna i en mansdominerad motorsportvärld. Men skam den som ger sig!

Risker inför olika väderlekar

Väder och vind spelar ofta en stor roll vid rally, F1 eller annan racing/motorsport. Hala vägar med is och regn vid branta kurvor eller mitt inne i urskogarna, kan ställa till det för vilken förare som helst. Därför gäller det att vara väl förberedd och tålig ut i fingerspetsarna när vädrets makter säger sitt.

september 22, 2018

hamilton