Inom motorsport förekommer det relativt ofta att man köper och säljer sina tävlingsbilar. Det handlar helt enkelt om att man inte trivs med bilen eller så får man tag i en som är än lite bättre och då kan det vara svårt att stå emot. Om man har sponsorer kan det också vara så att de vill sponsra med en bil och om man då nekar är risken stor att man tappar sin sponsor helt och hållet. Men hur går det till med bilköp och försäljningar inom motorsport?

Sälja tävlingsbilen

Om du ska sälja din tävlingsbil är det extremt viktigt att du först provar att värdera din bil oavsett om det är en sportbil eller inte. Annars finns det en risk att du säljer den för en alldeles för låg summa. Ofta finns det flera köpare som är ute efter tävlingsbilar så länge de säljs för ett lagom högt pris.

Investera i rätt bil

Det är inte helt gratis att investera i rätt bil. Men om du ska köpa en egen sportbil, utan att ha sponsring till den är det bra att välja rätt bil. Du kanske inte vill eller har råd med att köpa en ny bil kort efteråt och i stort sett alla bilar förlorar i värde. Du kan alltså inte räkna med att få tillbaka samma belopp som du väl investerat i bilen, även om du säljer den bara ett par veckor efter köpet. Att investera i rätt bil är därför extremt viktigt.

Bilköp och ekonomi

Att köpa en bil kostar en hel del pengar. Inte sällan behöver man ta billån för att kunna finansiera sitt köp. Om du är duktig inom bilsport kan du har tur att få sponsorer. Det kan göra att du inte behöver lägga fullt lika mycket pengar på bilen. En annan sak du bör tänka på är att inte köpa en bil som du inte har råd med. Om du har ett vanligt heltidsarbete måste du ha råd att betala bilen även om du blir av med arbetet.

Billigare motorsporter att delta i

Det finns både dyra och billiga motorsporter att tävla och träna i. Formel 1 är en av de allra dyraste motorsporterna och det är inget gemene man tävlar i. En motorsport som däremot är ganska billig är folkrace, och den är relativt vanlig även i Sverige. Här säljs bilarna för 6 500 kronor, varken mer eller mindre.

Att tänka på vid bilköpet

När du ska köpa en sportbil är det klokt att se efter att den verkligen är kontrollerad. Den ska till exempel ha bilbälten, bur och liknande i de allra flesta fall. Att köpa en dyr bil och sedan inse att den behöver repareras för flera tusen kronor innan den får användas på banan är inte speciellt ekonomiskt.

februari 10, 2020

hamilton