Bilorientering, som brukar förkortas Bil-O, är en form av racing där en förare tillsammans med en kartläsare ska köra en bana som före tävlingen är okänd för dem, med hjälp av en karta och en körorder. Banan ska köras på en förutbestämd tid, varför det gäller att köra i precis rätt hastighet. Bilorienteringen utvecklades från samma bakgrund som rally, då båda bilsportsgrenarna har ett gemensamt ursprung i det som kallades landsvägstävling. Bilorientering utövas framförallt i Norden.

Idag finns det två olika inriktningar inom bilorientering: typ A och typ B. Inom typ A tävlar man med numrerade kontroller, som alltså ska tas i ordning, medan man inom typ B har onumrerade kontroller. Man delar upp tävlingarna i olika sträckor, som ofta har transportsträckor emellan. Själva orienteringssträckorna kan variera i längd, från endast några minuter till uppemot en timme.

Det anordnas tävlingar i bilorientering på alla nivåer: lokalt, på distriktsnivå och på riksnivå. Om du själv skulle vilja börja med bilorientering är de lokala tävlingarna den första typen av tävling du kommer att stöta på. Ett problem att lösa innan dess är dock att du måste köpa bilen och utrustningen som behövs. Om du inte har råd ska du gå in på Reciva.se. Där kan du nämligen jämföra olika bankers lånevillkor, så att du kan låna pengar med de bästa möjliga förutsättningarna. Om bilorienteringen går riktigt bra kanske du sedan kan betala tillbaka lånet med vinstpengar.

Så bra har det i alla fall gått för Hans-Erik Haraldsson och Mikael Andersson, som tillsammans har vunnit SM i bilorientering år 2006, 2008 och 2009. De tävlade då för Norrahammars MK och Degefors RC.

september 30, 2017

hamilton