Dragracing är en populär sport bland publik som gillar höga farter. För det är en viss känsla att se dessa kraftpaket till maskiner ge järnet och spinna loss för att komma iväg så snabbt som möjligt och komma över mållinjen. Motorsporten går ut på att från stillastående start köra ¼ (402,336 m) eller 1/8 (201,168 m) del av en engelsk mil så snabbt som möjligt. Dragracing körs med olika typer av fordon, som exempelvis bilar, mc, båtar, snöskotrar med mera.

För att kunna hitta närmaste dragracingbana och tävling är det bara att söka online. Man kan även ta med sig hela familjen till en dragracing-bana, då loppen är otroligt roliga att följa. Och vill man ha en snygg outfit och matcha den med sina barns kläder så kan man gå in på barnklädessajten kidsbrandstore.se för att se hur man kan bli den tuffaste åskådaren på banan tillsammans med sina barn.

Om dragracing

Dragracing kommer från USA från första början och den första tävlingen som hölls i Sverige skedde på banan Scandinavian Raceway som ligger utanför Anderstorp år 1968. Tävlingen går ut på att två fordon möter varandra, men det har blivit allt vanligare i USA att fyra fordon möter varandra på en och samma gång. Själva banan är en raksträcka och kallas för stripp eller strippen.

Banans längd ligger oftast mellan ca 400 m eller ca 200 m, men det förekommer även banor på 1 000 fot (304,8 m) där de snabbaste klasserna i dragracing kör. Den sträckan finns enbart av säkerhetsskäl, då hastigheterna annars hade blivit för höga.

Det gäller att ha en snabb reaktionstid och trycka gasen i botten och se till att komma först över mållinjen. Den som vinner går vidare i tävlingen, tills de sista två möts i en final. Vinnaren i finalen vinner hela tävlingen.

Dragracing i Sverige

I Sverige finns det banor för dragracing som är permanenta och några av dem är Pite Dragway, Mantorp Park och Malmö Raceway. Annars används flygfält som tävlingsbanor och då hålls tävlingar i Landskrona, Kubbe och Tierp. Dragracing körs i ett flertal olika klasser, stora som små förare.

Klasser

Några av klasserna som finns inom dragracing är:

Dessa var bara ett fåtal av de klasser som det körs dragracing inom.

En sport på nära håll

Inom dragracing används så kallade öppna depåer, vilket betyder att publiken kan följa allt som sker ”bakom” scenen i depåerna – där allt arbete sker för att förbereda fordonen till att bli så snabba som möjligt inför varje heat och fram tills det är dags att göra burnouts och köra. Dragracing är en mycket underhållande och spännande sport!

juli 23, 2018

hamilton