När bilen gjorde sitt intåg i slutet på 1800-talet var det först många som var skeptiska till det nya färdmedlet. Häst och vagn hade gått bra hittills och järnvägen var det vanligaste sättet att ta sig fram. Dessutom var en bil mycket dyr för vanligt folk. Det var bara de rika eller överklassen som hade råd att skaffa en automobil.

Då började man anordna tävlingar mellan olika bilar för att se vilken som var snabbast, och detta gjorde att gemene man också fick upp ögonen och började intressera sig för bilen. Det var så motorsporten satte igång. Så länge det har funnits motordrivna fordon, har även tävlingar existerat.

När man hör ordet motorsport, tänker man onekligen på svindyra bilar i miljonklassen som flyger förbi fortare än man blinkar, men motorsport är mycket mer än så. Till motorsporten hör inte enbart bilar, utan även motorcyklar, snöskotrar och båtar (båtmotorsport). Faktum är att alla fordon som är motordrivna kan ingå i motorsport, så även flygplan.

Det finns en rad olika grenar att tävla i, beroende på vad man brinner för:

samt många fler sporter.

Motorsporten har blivit folklig och kan utövas var som helst. I de norra delarna av Europa är det vanligt med isracing och snöskoter eftersom snön ligger kvar så pass länge. i Sverige är också tävlingar med gamla bilar mycket populärt, som t.ex. folkrace. Där kan man även köpa bilarna efter avslutat lopp för en spottstyver.

Längre ner i Europa är Formel 1 och rally några exempel på attraktiva sporter och speciellt i Formel 1, flockas det människor till tävlingarna runt om i världen för att få en skymt av de vackra bilarna eller de kända förarna.

Motorsport och sponsorer

Då motorsporten har blivit så uppskattad runt om i världen, finns det även många företag som gör reklam för sig genom sponsring eller marknadsföring på bilar och dräkter. Många är även med och bygger bilarna, motorerna eller liknande och har t.o.m. ett eget stall. Bara Formel 1 omsätter mer än 25 miljarder kronor om året, vilket är en mycket lukrativ verksamhet.

Dyrt med motorsport

Att utöva någon form av motorsport brukar generellt bli en dyr historia och ofta måste man ha stor talang för att kunna gå vidare och bli sponsrad. I Sverige saknas det resurser för de allra dyraste grenarna och som ung måste man stå för mycket själv. Är man tillräckligt duktig gäller det att hitta någon som går in med pengar, annars kan det bli svårt att nå framgång. I Sverige är heller inte motorsporten lika intressant som den var för några decennier sedan. I rally var det längesedan nu som en svensk tog hem titeln som världsmästare och även i Formel 1 var det ett tag sedan ett svenskt namn fick folk att höja på ögonbrynen. Motorcykelsporten är större i Sverige om man tänker på enduro och speedway. Då Sverige är ett land med mycket vatten, är även båtmotorsporten relativt utbredd här på sommaren.

juni 19, 2017

hamilton