Motorsporten har sedan länge varit en mansdominerad värld och de enda kvinnorna man sett till på tävlingarna är de lättklädda pinupporna som delat ut priserna med leende mun i slutet eller de vackra kuttersmyckena på mässorna.

De snabba bilarna, de skramlande motorerna, de blanka karosserna och lukten av bränt gummi är ofta mer uppskattat hos männen, men på senare tid har förbunden även jobbat för att få in mer tjejer i branschen. Och det lyckas ganska bra. Kvinnor och män har mer och mer börjat tävla sida vid sida trots all marknadsföring som riktas till män.

Även sponsringen riktar sig överlag till de manliga tävlande och kvinnorna hamnar lite i skymundan trots att många kvinnor faktiskt slår män på tävlingar. Motorsporten drivs i en manlig miljö, men det är dock inte så pass krävande att kvinnor har allt för svårt att följa i männens fotspår. Det är inte lika styrkekrävande eller jobbigt som traditionella sporter, vilket gör att det skulle kunna finnas fler kvinnliga talanger.

Dock kommer det fler och fler kvinnor som visar vad de går för och dessa kvinnliga tävlande kan utgöra förändringen i denna gummidoftande macho-kultur.

februari 22, 2017

hamilton