Motorcykelsport är en av förgreningarna inom motorsport, som förutom bilar och motorcyklar också omfattar snöskotrar och motorbåtar. Det finns en mängd olika grenar inom motorcykelsporten, som har olika stor utbredning i Sverige. En av de allra mest populära grenarna, sett till antalet utövare, är enduro. Inom enduro ska man framföra en motorcykel liknande en motocrossmotorcykel på en bana i svår terräng med hinder längs vägen, något som kräver mycket styrka och uthållighet från förarens sida – därav grenens namn. Enduro kräver också uthållighet på grund av tävlingarnas längd – en endurobana på världsnivå får inte vara kortare än 200 kilometer, och max 30 procent av den sträckan får bestå av asfalterad väg. Ytterligare ett svårighetsmoment i enduro, och något som skiljer grenen från liknande grenar, är att tävlingsdeltagarna ska ta sig igenom banan enligt ett strikt tidsschema. Det handlar med andra ord inte om vem som kommer i mål snabbast, utan om att anlända till varje delmål så nära den utsatta tiden som möjligt. Kommer man för tidigt eller för sent får man avdrag i poängen.

Motocross liknar på ytan enduro, då man kör på en motocrossmotorcykel på en lerig terrängbana. Skillnaden ligger i tidtagningen, då det inom motocross endast gäller att komma i mål först. Banan är således en rundbana, snarare än en med start och mål på olika platser som i enduro, och alla deltagare startar samtidigt.

En motorcykelsport som är mer ovanlig i Sverige är trial. Den går ut på att deltagarna ska ta sig runt en bana fylld av hinder som stockar och snäva kurvor, utan att sätta ned foten eller ramla. Åskådare av sporten kan ofta häpna över den kontroll en utövare av trial har över sin motorcykel, då de från stillastående kan hoppa med motorcykeln över en stock eller ett annat hinder, utan att märkbart tappa balansen.

Det samtliga dessa grenar har gemensamt är att de är dyra sporter att ägna sig åt, eftersom motorcyklarna behöver konstant underhåll. Som motorcykelförare kan det därför vara en bra idé att hålla utkik efter alla rabatter och erbjudanden man kan få tag på, för att hålla nere sina allmänna levnadskostnader. Du kan till exempel hitta mängder av rabattkoder här, så att du kan lägga dina pengar på din motorcykel och sporten du älskar istället.

augusti 9, 2017

hamilton