Formel 1

Den förmodligen i särklass mest berömda racingen är Formel 1, som går av stapeln varje år och har en rad deltävlingar s.k. Grand Prix, före finalen som ses av hundratals miljoner tittare världen över varje år. Formel 1 kommer av formeln som bestämts angående bilarnas styrka, storlek och snabbhet. Det anses som världens dyraste sport p.g.a. kraschtester, byggandet av motorer och däck, fraktkostnader och tillverkning samt förarnas andel. Tysken Michael Schumacher är en känd förare som vunnit otaliga gånger i F1.

Rally

I Sverige har rally en gång varit större än det är idag, då man hade flera svenskar som kammade hem VM-titeln. Numera har andra länder som Finland och Frankrike gått om. Trots detta finns det ett känt lopp i de svenska skogarna i Värmland som körs i början av året, Rally Sweden.

I rally finns det tre varianter – rallysprint med ett antal körda heat per bana, rally med flera specialsträckor och rallyspecial som är en mix av de båda ovanstående exemplen. Det finns också flera grupper där bilen har diverse bestämmelser om trimning.

Speedway

I speedway kör man i lag med motorcyklar på en asfalt- eller grusbana som ser ut ungefär som en rund bilbana. En match består av olika heat eller varv som körs av de två lagen och beroende på poängsamling kör mer eller mindre rutinerade förare olika heat. Speedway innefattar även isracing och bilspeedway. I Sverige är speedway ganska populärt och man har flera duktiga lag, bl.a. Vargarna och Masarna.

Motocross och enduro

Enduro är en ganska utbredd motorcykelsport i Sverige. Man kör då mc på en förutbestämd bana i relativt tuff terräng. Det finns även enduro för snöskotrar. Enduro finns i typ 1 och typ 2 varav den ena har tidkontroll och specialbanor. En känd tävling i Sverige är enduroklassikern, vilken består av tre tävlingar.

Motocross är en liknande motorcykelsport men är mer actionfylld. Det är sand- eller grusbanor med svåra gupp och hopp som man ska klara av. Det går även att se stadioncross på tv som är en tävling på inomhusbana.

Offshore

Man får inte glömma båtracingen när man talar om motorsport. Roslagsloppet är det mest sedda i Sverige och är mycket spännande att följa då man kan skåda den på närmre håll när båtarna kommer inom skär. Racerbåtarna kör en ganska lång bana som har hinder och rundningsmärken och det finns många klasser beträffande åldrar och svårighetsgrad.

maj 2, 2017

hamilton