Året är 2020, hela världen har drabbats av en pandemi vid namn corona, eller mer exakt covid-19 eller SARS-CoV-19. Mitt under denna pandemi så har väldigt många saker blivit kraftigt begränsade och motorsporten är inte ensam om att ha fått en del problem. Under rådande omständigheter så måste säkerheten komma först och det är upp till varje enskild arrangör att följa de riktlinjer som finns.

Fortsätter med verksamheten

Till en början när man hade insett hur fort detta virus sprider sig så var det total nedstängning av samhället som gällde på många platser runt om i världen. De platser som inte valde den vägen satsade istället mer på andra restriktioner för att begränsa spridningen.

Denna situation gav motorvärlden någonting att bita i, och de fick jobba intensivt för att få fram ett program så att olika evenemang skulle kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt. Skulle delar köpas blev det huvudsakligen online för att slippa trängsel i affärer, och behövs ett nytt riktigt grymt dekalkit till din cross så finns det väldigt bra alternativ.

Många sporter valde att stänga ner sin verksamhet helt och hållet under en period och andra försökte bedriva den på en liten skala istället. Borta i USA så valde till exempel AMA (American Motorcyclist Association) att inte köra delar av säsongen för motocross. Den i vanliga fall tolv deltävlingar långa serien blev istället nio deltävlingar och de körde två tävlingar i veckan. Många tävlingar kördes på samma banor istället för att byta bana varje gång som det skulle göras under normala omständigheter. Det blev en väldigt komprimerad serie men samtliga deltagare var glada att den ens blev av.

Det var dock inte som vanligt på banorna. Publikens glädjetjut och rop lyste med sin frånvaro då det hade bestämts att deltävlingarna enbart skulle visas på TV för att minska antalet personer inne på området. Samtliga personer skulle bära munskydd under hela deltävlingen förutom förarna under tiden som de körde. Vid minsta symptom som skulle kunna kopplas till pandemin så fick inte den personen befinna sig på området.

Slutresultatet

Många andra sporter, till exempel skotercross, följde detta exempel och spelade matcher utan åskådare, krav på skyddsutrustning osv. Trots alla dessa restriktioner så var ändå humöret gott hos de allra flesta och de var glada över att de ens fick möjligheten att utöva sina sporter och sina jobb, trots de rådande omständigheterna. Situationen löste sig på bästa möjliga sätt både för alla de som var involverade och för alla fans.

Hur länge vi får leva med detta återstår att se, och i skrivande stund så har 2021 precis tagit sin början. Med lite tur kan saker successivt återgå till det normala, men även om det inte skulle göra det så vet man nu att det finns sätt att kunna fortsätta med verksamheten, om än i ett lite annorlunda format.

december 31, 2020

hamilton