Det finns ett stort behov för de flesta att ha en givande, intressant och meningsfull hobby på sin fritid. Det kanske vanligaste att hålla på med är sport i någon form. De äldre väljer oftast att spela golf, andra kanske spelar innebandy eller hockey. För den som söker adrenalinkick, har tävlingslust och gillar bilar finns det förmodligen ingen bättre hobby än att börja med motorsport.

Vad innebär det att hålla på med motorsport

Motorsport är en sport som kan innebära tävling med bil, MC, båt eller något annat motordrivet fordon. Sverige har en lång tradition av att hålla med på motorsport av olika slag. Rally är kanske den allra mest framstående motorsportgrenen för svenskar med framstående förare såsom Stig Blomqvist och den kvinnliga kartläsaren Tina Thörner som banat väg för fler kvinnor inom motorsporten. Det tycks alltså som att framstående förebilder inom vissa motorsporter lockar ytterligare deltagare i dessa sporter. Framförallt rally och bilracing. Att hålla på med motorsport innebär ett medlemskap i en varm gemenskap med likasinnade som delar samma intresse samtidigt som det erbjuder ständiga utmaningar med tävlingar och utveckling att ständigt bli bättre.

Vad behövs för att börja med en motorsport som racing?

Det är i allmänhet en relativt dyr hobby att hålla på med och de som tävlar aktivt och professionellt har oftast sponsorer som finansierar laget eller föraren. Men på en hobbynivå finns det trots det goda möjligheter att själv kunna finansiera sin racing. Det absolut första som behöver införskaffas är givetvis en lämplig bil som kan användas på bana.

För att införskaffa en bil som ska modifieras och anpassas efter banförhållande är det inte säkert att det är möjligt att ta ett vanligt billån. Du bör istället börja genom att jämför billån på de de bilmodeller du funderar på att köpa. På så sätt vet du att du får den lägsta finansieringskostnaden. När bilen är köpt och finansierad är det dags att börja polera på din erfarenhet av att köra banracing.

Nästa steg blir att testköra och lära känna dig själv som förare på en bana. Genom att påbörja en licenskurs för din racinglicens, t.ex. på Mantorp Park kan du på ett smidigt sätt lära dig grunderna i racing för att efter avklarad kurs erhålla en racinglicens. Med en racinglicens har du goda förutsättningar att självständigt ta dig ut på banan med din bil efter behag och träna på dina racingkunskaper. För att gå racingkursen behöver du införskaffa lämpliga skyddskläder i form av flamsäker overall samt racinghjälm. Tyvärr är detta något som kan kosta en hel del pengar, men man kan ju alltid undersöka möjligheterna att ta ett lån, exempelvis hos Sambla.

Det sista och kanske viktigaste steget är sedan att börja nätverka inom racing och knyta kontakter. Det blir en enklare och billigare att syssla med genom att vara med i en gemenskap. Ett exempel kan vara att gå med i någon lokal rally- eller racingklubb och engagera dig som ideell. Gå på föreningsmöten och delta i olika utställningar med din bil.

maj 9, 2019

hamilton