En av de största racingtävlingarna som pågår inom motorsporten är Formula One eller även kallat F1. Varje år håller man en ny tävling inom världsmästerskapen och hela namnet är FIA Formula One World Championship. Formula One startade i Europa men är idag utbrett över hela världen och varje nytt världsmästerskap hålls i ett nytt land.

Formula One-kostnader och fördelen att köpa en ny bil

Formula One räknas till en av världens dyraste motorsport och en Formula One-bil kan kosta så mycket som 120 miljoner kronor, men dock är det också ett faktum att en

Formula One bil kan kosta 300 miljoner beroende på skick och köpare! Sporten innebär även kostsamma satsningar på banor, stallar och personal. Ett stall i Formula One bil är den benämning för det lag som tävlar. En satsning och summa för ett stall i Formula One kostar 19 miljoner kronor och laget i ett stall kan representera en tillverkare som Ferrari eller Mercedes.

Ska man delta i denna exklusiva motorsport måste man även betala anmälningsavgift. År 2019 var kostnaden för deltagande en summa på hela 546 133 dollar! Utöver anmälningsavgiften räknar man in kostnaden för förare, plus en avgift på över 6 000 dollar för varje poäng man vinner. Att äga en Formula One-bil är få förunnat, men som privatperson kan man unna sig en vanlig bil av riktigt fin kvalitet och prestanda. En riktigt bra satsning är att köpa en snygg Volvo – en bil som finns i många modeller, priser och med trygga garantier och försäkringar!

Intressanta fakta om Formula One

Det finns spännande fakta om Formula One som få känner till och handlar om både utrustning, fart och till exempel krav på förare. Man kan tro att förarens hjälm Formula One är en vanlig skyddshjälm, men faktum är att den är en av de mest avancerade skyddsutrustningarna i världen! En hjälm som används av förare i Formula One, ska först och främst godkännas av FIA eller Federation Internationale de l’ Automobile. Vidare tål en Formula One-hjälm temperaturer på upp till 800 grader i 45 sekunder, samt att visiret klarar flygande projektiler på 500 kilometer i timmen.

En Formula One-bil har cirka 600 hästkrafter, går upp i hastigheter som 380 kilometer i timmen och väger bara cirka 640 kilo. Det ställs stora krav på en Formula One-förare då man måste ha god fysik, snabb reaktionsförmåga och klara av upp till 5-6 g-kraft. En vanlig astronaut under ett uppskjut utsätts för 3 g. Nu har Nya regler för Formula One år 2019 införts och det är inte längre ett krav att förarna måste banta för en bra matchvikt. Dock är det en fördel om föraren inte väger för mycket för snabbare och bättre tävlingsresultat. Det finns även ändringar som involverar till exempel krav på smarta, biometriska handskar som skickar uppdaterad information om förarens tillstånd till det medicinska teamet.

oktober 20, 2021

hamilton