De allra flesta sportbilar som används i race och rally av olika slag drivs i dag av bensin eller diesel. Dock börjar miljötänk och ekonomi att märkas även i dessa kretsar och det har därför börjat forskas en del i att ta fram snabba bilar som också drivs av andra former av bränslen.

Bilarna drar mycket

När det gäller bilar som ska användas i rally och race är det enkelt att lista ut att bilarna drar relativt mycket drivmedel. De accelererar snabbt, växlar mycket, och bromsar ibland hårt. Detta gör att drivmedlet måste gå snabbt att tanka och det ska också klara av de påfrestningar som loppen innebär. Att köra miljövänligt inom motorsport än en så länge relativt ovanligt och det gör att snabba miljövänliga bilar ofta kostar en hel del mer än de bilar som drivs med bensin eller diesel.

 

Hybrider

Ett alternativ som börjar bli relativt vanligt i samhället är olika former av hybridbilar. Dessa kan alltså gå på flera olika drivmedel. Det vanligaste är att de kombinerar eldrift och något fossilt drivmedel, men det finns också andra varianter. När man kör i stan eller i tätbebyggt område fungerar ofta batteridrift bra. När man ska åka längre, eller om det behövs mer kraft, går bilens andra drivmedel in och driver på bilen lite extra. En laddhybrid oavsett märke kan alltså vara ett mycket bra alternativ att använda inom olika motorsporter om tekniken får utvecklas en aning.

Naturgas

Naturgas är också det ett drivmedel som blir allt mer populärt att använda i flera olika typer av bilar. Likt diesel och bensin tankas det, och det går relativt fort eftersom man inte måste tänka på att batterier eller liknande ska laddas upp innan de kan användas.

Fördelar med att använda mer miljövänliga drivmedel

Det finns flera fördelar med att välja en bil som använder sig av mer miljövänliga drivmedel. Vid första anblicken kan bilarna te sig lite dyrare än traditionella bilar som drivs av bensin och diesel, men sett till fördelarna är priset inte speciellt högt. För det första gör man miljön en stor tjänst genom att välja dessa bilar. Många av dem tillverkas på ett mer miljövänligt sätt och dessutom bidrar bilen inte till lika stora föroreningar varje gång bilen startas och körs. Det finns dock också andra fördelar med att välja en miljöbil. Att tanka eller ladda en miljöbil är ofta betydligt billigare än att tanka vanliga drivmedel. De drar dessutom betydligt mycket mindre än vanliga bilar, trots att de håller ungefär samma storlek. När man köper en miljöbil kan man också få en del bidrag som gör inköpspriset lite mindre. Detta är tack vare att bilen just är miljövänlig och använder mer hälsosamma bränslen.

december 2, 2018

hamilton